luni, 1 decembrie 2008

Teatrul Bulandra

Adresa: Bd. Schitu Magureanu 1
Telefoane: 314 75 46 314 75 46 314 75 46
Mail: luminita_raut@bulandra.ro
Web: www.bulandra.ro
TEATRUL BULANDRA s-a infiintat in 1947, in jurul personalitatii remarcabile a doamnei Lucia Sturdza Bulandra.

O data cu sosirea lui Liviu Ciulei la BULANDRA, teatrul cunoaste o perioada de emancipare artistica si de resincronizare la spiritul de avangarda al artelor. Este perioada marilor spectacole, realizate de Liviu Ciulei si Lucian Pintilie, perioada in care BULANDRA devine teatru de elita.

Anii 1970 si 1980 continua seria spectacolelor importante, create de Alexandru Tocilescu, Liviu Ciulei, Catalina Buzoianu, Valeriu Moisescu.

Anii 1990 debuteaza la BULANDRA cu succesul turneului in Marea Britanie cu Hamlet in regia lui Alexandru Tocilescu.

in 1991, la initiativa regizorului Elie Malka, BULANDRA devine membru al Uniunii Teatrelor din Europa, cel mai important for teatral continental fondat de Giorgio Strehler, alaturi de renumite companii teatrale precum: Odéon Théatre de lEurope, Piccolo Teatro di Milano, Teatre Lliure de Barcelona etc.

BULANDRA cunoaste o perioada fasta, montandu-se spectacole de mare anvergura: Visul unei nopti de vara, Desteptarea primaverii in regia lui Liviu Ciulei (1991), Teatrul comic in regia lui Silviu Purcarete (1992), Mephisto (1993), Poveste de iarna (1994), Trei surori, Julius Caesar (1995) in regia lui Alexandru Darie, Antigona (1993) in regia lui Alexandru Tocilescu, Woyzeck (1995) in regia lui Tompa Gábor, Caligula (1996) in regia lui Mihai Maniutiu, sase personaje in cautarea unui autor (1995), Copilul ingropat (1996) in regia Catalinei Buzoianu s.a.

Din 1991, BULANDRA a participat in fiecare an la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa in Germania, Ungaria, Italia (la Milano, celebrul regizor Giorgio Strehler a apreciat deosebit de elogios spectacolul Poveste de iarna regizat de Alexandru Darie), Polonia, Grecia, Suedia (la Stockholm, spectacolul Petru in regia Catalinei Buzoianu a fost elogiat de regizorul Radu Penciulescu), Rusia etc.

Seria montarilor importante continua si in noul mileniu cu Hamlet in regia lui Liviu Ciulei (2000), Unchiul Vanea (2001) si Casatoria (2003) in regia lui Yuriy Kordonskiy, Anatomie. Titus. Caderea Romei (2003) in regia lui Alexandru Darie, Oblomov (2003) in regia lui Alexandru Tocilescu.

Prezenta BULANDREI pe scenele lumii a devenit o constanta. Astfel spectacolul Jiulius Caesar a fost invitat de Teatrul Globe din Japonia in 1994, iar un an mai tarziu a participat la Festivalul Artelor din Costa Rica si la Festivalul Iberoamerican din Columbia, in 1997, Marsilia a gazduit timp de o luna patru productii ale teatrului: Patul lui Procust, sase personaje in cautarea unui autor, Woyzeck si Copilul ingropat. si lista ar trebui sa continue, fiindca realmente BULANDRA si-a prezentat spectacolele pe toate continentele, realizand turnee in Egipt, Spania, Grecia, Malta, Elvetia, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Mexic etc.

Din august 2002, sub conducerea regizorului Alexandru Darie, BULANDRA cunoaste o noua viziune artistica. Cu sprijinul primarului general al Bucurestiului, domnul Traian Basescu, s-a initiat un program coerent de schimburi culturale pe termen lung.

Sub patronajul Municipalitatii si Directiei Cultura, invatamant a Municipiului Bucuresti, atat sala Izvor, cat si sala Toma Caragiu au fost renovate - conceptia moderna apartinand arhitectului Octavian Neculai fiind inaugurate in noiembrie 2002 si respectiv noiembrie 2003.

Niciun comentariu: