luni, 1 decembrie 2008

Teatrul Evreiesc de stat

Adresa: Str. Dr. Iuliu Barasch, nr. 15, 30792 Bucureşti.
Telefoane: 021.323 39 70
Fax: 021.323 27 46
Mail: teatrul-evreiesc@adslexpress.ro
Web: www.teatrul-evreiesc.ro

Teatrul Evreiesc din Romania are o traditie de ciraca 130 de ani, inaugurata la 19 august 1876, la Iasi, in vestita gradina de vara "Pomul verde" cand artistul si scriitorul Avram Goldfaden (1840-1908) a pus bazele celui dintai teatru evreiesc profesionist din lume, prezentand un spectacol cu propia sa trupa. Una dintre primele cronici la reprezentatiile lui Goldfaden purta semnatura celui mai de seama poet roman. Mihai Eminescu care aprecia jocul actorilor ca "foarte bun". dupa o serie de reprezentatii, Goldfaden si trupa lui s-au mutat la Bucuresti, jucand si in orasele prin care treceau: Botosani, Galati, Braila. Succesul obtinut la stimulat pe Goldfaden sa creeze noi lucrari dramatice (printre altele, piesele istorice Sulamit, Iosif in Egipt, Iudith si Holofern), legate de cele mai adanc inradacinate traditii culturale evreiesti, din care a preluat mai toate elmentele ce contineau un element de teatralitate.

De atunci Teatrul evreiesc s-a manifestat neintrerupt in sfera culturii romanesti. In anul 1917 si-a inceput activitatea si regizorlu Iacob Sternberg, care a practicat mai cu seama genul revuistic. Un impuls hotarator in creativitatea lor a insemnat pentru Aartistii evrei din Romania contactul cu celebra trupa a teatrului din Viena, care a efectuat un amplu turneu la Bucuresti, in 1923, jocul de echipa si omogenitatea prestatiilor actoricesti fiind calitati actoricesti insusite cu entuziasm.

O perioada foarte grea in istoria Teatrului evreiesc a fost marcata de anii dictaturii de tip nazist din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand artistii evrei nu au avunt voie sa joace nici in propria limba, nici sa apara pe scenele teatrelor romanesti. Atunci a luat fiinta la Bucuresti Teatrul Braseum, ale carui reprezentatii( in majoritate, spectacole de revistafoarte gustate de public, inclusivde cel romanesc) se desfasurau in limba romana.

Niciun comentariu: