luni, 1 decembrie 2008

Teatrul National de Opereta I. Dacian

Adresa: Bd. Nicolae Bălcescu nr.2, 70000 Bucureşti
Telefoane: 021.313 63 48 021.314.11.87
Fax: 021.312 65 83
Mail: opereta@rdsnet.ro
Web: www.opereta.ro

Opereta a fost şi este, ca gen musical, deosebit de îndrăgită de publicul românesc, mărturie stau numeroasele companii de gen care au existat în Bucureşti şi în ţară încă de acum 100 de ani. Spectacolul de operetă s-a integrat firesc în viaţa culturală bucureşteană; meritul aparţine trupelor ce au evoluat în vestita Grădină Oteteleşeanu, la începutul secolului XX. Companiile Grigoriu şi Leonard au cultivat şi au întreţinut interesul publicului bucureştean pentru operetă. Legendarul Prinţ al Operetei, Leonard a conferit spectacolului forţa magnetică de atracţie.

În perioada interbelică este meritul Teatrului Alhambra şi al directorului Nicolae Vlădoianu de a readuce în atenţia publicului spectacolul de operetă.

Între 1946-1950, secţia muzicală a Teatrului Armatei a impus şi a statornicit în noi dimensiuni

şcoala românească de opereta. Graţie acestei bogate tradiţii a fost posibilă înfiinţarea Teatrului de Stat de Operetă - inaugurat la 7 noiembrie 1950 cu premiera, "Vânt de libertate" de I. Dunaevski.

De-a lungul anilor, succesele artiştilor operetei bucureştene au depăşit graniţele ţării, numeroasele turnee întreprinse în mai toate ţările europene făcând-i cunoscuţi şi apreciaţi - ansamblul de balet al teatrului cucerind chiar şi continentul american. Din nefericire, clădirea teatrului a fost demolată în august 1986. De atunci, opereta bucuresteana îşi primeşte spectatorii în cocheta Sală Mică din clădirea Teatrului Naţional. După 1990 i s-a adăugat titulaturii Teatrului de Operetă şi numele onorant al maestrului Ion Dacian.

La împlinirea celor 50 de ani de existenţă, ca teatru de stat, prin Hotărâre

Guvernamentala, operetei i s-a conferit titlul de Teatru Naţional în baza unor realizări artistice de excepţie.

De-a lungul celor 52 de stagiuni, au vazut luminile rampei 155 de premiere-între acestea 30 fiind operete românesti. Evantaiul repertorial însumeaza 90 de titluri de la scoala franceza la musicalul modern.

Director General: Amza Săceanu

Director: Daniel Eufrosin

Secretar literar-muzical: Eugenia Mirescu

Niciun comentariu: