luni, 1 decembrie 2008

Teatrul Nottara

Adresa: B-dul Magheru nr. 20, 70158 Bucuresti
Telefoane: 212.52.89 212.52.90
Fax: 312.44.80
Mail: nottara@b.astral.ro
Web: www.nottara.ro

Teatrul NOTTARA, situat pe Bulevardul Magheru, una dintre cele mai importante artere comerciale ale capitalei, a fost fondat în 1947, ca Teatrul ARMATEI, capatând mai târziu drept patronimic numele marelui actor român Constantin Nottara (1859-1935). La acea vreme, în fruntea teatrului se afla George Vraca, nume de prestigiu al scenei românesti. În 1964, dupa moartea lui Vraca, al carui ultim rol a fost Richard al III- lea, la directia teatrului a fost numit dramaturgul Horia Lovinescu.

Începând cu directoratele lui George Vraca si Horia Lovinescu, Teatrul NOTTARA s-a definit ca un teatru de repertoriu, cu o personalitate distincta în peisajul artistic românesc. Datorita valorii echipei sale, NOTTARA a reusit sa-si atraga un public fidel. Fara a-si nega vreo clipa caracterul popular, Teatrul NOTTARA a reusit sa mentina, între cele 320 de titluri din dramaturgia româneasca si universala, propuse publicului de-a lungul a peste 50 de ani de existenta, un echilibru benefic între divertisment si tematica filosofica, între râsul eliberator si gravitatea problemelor existentiale.

În special în cele peste doua decenii legate de prezenta lui Horia Lovinescu, Teatrul NOTTARA si-a ridicat stacheta ofertelor si a facut propuneri incitante în scopul unei deschideri culturale, prin înnoire problematica si estetica, mentinându-si constant audienta publicului. De asemenea, a acordat o atentie deosebita marelui repertoriu universal, consemnând în istoria sa montari de referinta cu texte de Shakespeare, Molière, Ibsen, Cehov, Gorki, Dostoievski, Albee, O’Neill, Pirandello, Garcia Lorca, G. B. Shaw s.a. Tot aici au fost abordate pagini relevante ale dramaturgiei clasice românesti (Alecsandri, Caragiale, Camil Petrescu, Mircea Stefanescu etc). Au avut loc si premierele absolute ale majoritatii pieselor lui Horia Lovinescu; au fost jucate creatiile celor mai importanti autori români, fiind lansati si numerosi dramaturgi contemporani.

În prezent, Teatrul NOTTARA, condus de cunoscutul actor de teatru si film Mircea DIACONU, este o institutie publica de cultura aflata sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, functionând ca o companie permanenta cu un colectiv artistic de 42 de actori angajati si cu o echipa tehnica si administrativa de pâna la 100 de membri. În fiecare stagiune, ruleaza un repertoriu cu cel putin 15 titluri, atât la Sala Magheru - “Horia Lovinescu” – scena italiana cu o capacitate de 485 de locuri (dimensiuni: 8,5x11m), cât si la Sala Studio – “George Constantin” - un spatiu elegant si functional cu maximum 99 de locuri (dimensiuni aproximative: 6,5x6,5m).

Niciun comentariu: