luni, 1 decembrie 2008

Teatrul Pod

Adresa: Calea Plevnei 61, sect. 1, cod postal 010223, Bucuresti,
Telefoane: 315.25.42
Fax: 312 19 20
Mail: cultural@ccs.ro
Web: www.ccs.ro

TEATRUL STUDENTESC “PODUL”

Teatrul Studentesc “Podul” este un loc magic in care actorul este ceea ce este menit sa fie: elementul principal al spectacolului, principalul transmitator de emotie, acela care creaza atmosfera speciala pentru care spectatorul isi doreste sa mearga in sala de teatru iar si iar. infiintat in anul 1967 la initiativa unor studenti (pe atunci) la I.A.T.C. (Magda Bordeianu, Teodor sugar si Grigore Popa) in mansarda Casei de Cultura a Studentilor Bucuresti, Teatrul Studentesc "Podul" a avut o neintrerupta activitate. Primul spectacol jucat in acest spatiu a avut loc pe 10 ianuarie 1968.

Este primul teatru din tara cu spatiu de joc en-rond (in mijlocul publicului) . Regizorul si mentorul trupei este din anul 1970 regizorul Catalin Naum, cel care a indrumat spre profesionism mai multi tineri pasionati de teatru, care au devenit astfel actori de renume.

In ciuda trecerii anilor si a experimentelor diverse care s-au desfasurat in zona teatrala, “Podul” a ramas un punct de referinta, un loc in care omul de teatru, dar si spectatorul isi poate gasi “centrul de greutate”, echilibrul artistic.

La “Podul” s-au facut experimente, s-a creat mereu, dar nu s-a renuntat niciodata la ceea ce este esential in teatru: relatia actor-spectator, mesajul care uneste scena si publicul undeva intr-un spatiu aparte, de dincolo de cuvinte. Caci la “Podul” se cauta adevarul, adevarul scenic si adevarul omenesc.

An de an trupa intinereste prin adoptarea unor noi membri, toti tineri, aflati la inceput de drum.

Repertoriul trupei cuprinde texte din dramaturgia romaneasca si universala precum si texte originale, nu este un repertoriu impus ci nascut din nevoia tinerilor de a-si exprima atitudinea fata de vremurile in permanenta schimbare, esentiala pentru conducatorul trupei, Catalin Naum, ramanand educarea actorului pentru a deveni creator si nu doar un simplu executant.

Trupa teatrului PODUL este initiatoare a Festivalului de Teatru Studentesc „Eugene Ionesco” - teatru al absurdului care se deruleaza anual in noiembrie si joaca constant spectacole in cadrul stagiunii “Europa si Noi” din Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti.

A sustinut spectacole pe diverse scene din Bucuresti si din tara .

Fiind o scoala, teatrul Studentesc PODUL mentine treze in constiinta publicului tanar zilele ce marcheaza fie nasterea fie trecerea in nefiinta a unor personalitati ale culturii romane precum Mihai Eminescu, Nichita Stanescu, I.L.Caragiale, Eugene Ionesco, realizand de fiecare data montaje dupa textele celor aniversati.

Teatrul “Podul” este un curs de actorie, posibil de comparat cu orice alt curs care undeva, in tarile calde, ar costa foarte mult. scoala de la “Podul” nu costa nimic…

Asa am putea crede noi, numai ca, de fapt, a costat o viata de om, dedicata aproape total teatrului “Podul” si in intregime pregatirii actorilor. in viata lui Catalin Naum a existat numai teatrul, lucrul cu actorul, cu potentialul actor.

"De ce Teatrul "PODUL"?....simplu : pentru ca se face teatru de foarte buna calitate in podul Casei de Cultura a Studentilor,.....ceva mai complicat: pentru ca in aceste ultime decenii a existat (si cand se putea si cand nu se putea) o PUNTE - un POD adevarat si permanent intre creatia artistica studenteasca si spectator." (Laurentiu Toma, director CCS Bucuresti 1972-2003)

“ In genere, despre teatrul facut de diletanti se vorbeste (ori se tace) cu destula malitiozitate. Nu stiu in alte parti cum este (sau poate stiu dar va voi spune altadata )insa la POD exista cu adevarat o scoala………De nu ma credeti, treceti uneori pe acolo: veti vedea cum se”zamislesc” –aproape nestiuti de nimeni- artistii de maine!” (revista Rampa, 1997)

“Astazi, cand poate ti se rupe sufletul de cat “adevar” te inunda...n-or mai fi de spus decat urmatoarele: Vino la “PODUL”, omule!. Vino cand vrei si cu cine vrei! N-ai nevoie si tu de putina...”suferinta”?Caci “suferi” cand vezi ca se poate, nu?

Asta e viata, omule! si unde e viata inseamna ca rasare soarele! Trebuie sa fie intotdeauna un nou inceput!

Te astept! Vino, dar ia cu tine ce ai mai sfant caci har si sfintenie ai sa gasesti. De n-o fi asa, sa vii sa-mi spui! (Romeo Busegescu - (fost) “podar“)

“ Poti sa descoperi ca esti rau, ca esti nebun, ca esti mincinos, ca esti fraier. Orice descoperire este ceea ce ai putea sa fii, adica ceea ce ai putea deveni…in scena. Pentru ca ceea ce joaca actorul nu este altceva decat ce ar putea omul din el sa devina intr-o situatie sau alta.

Catalin Naum este PROFESORUL de actorie. El te invata sa fii! Ceea ce e mai important decat sa pari sau sa stii sau sa vrei sau sa poti. Sa fii! Asta e adevarat si asta inseamna teatrul : a fi pentru ca oamenii sa se descopere pe ei in emotia ta autentica... »(Anca Constantin – actrita)

“Atata emotie, atata daruire, atat farmec si-atata vointa n-am mai vazut demult nici macar in teatrele cu pretentii, unde primul lucru care se instaleaza este suficienta. Spectatorii erau captivati, vrajiti de o vraja care te facea sa fii acolo, cu actorii; si-acum cand scriu, privind in urma acea vraja imi genereaza emotii ce ma ravasesc ...Patruzeci de ani cu multe impliniri, ani in care au fost si tristeti; caci unii din cei care au trecut pe-acolo, azi ne privesc din puzderia de stele de deasupra noastra.. “.(Vasile Toma-actor)

Niciun comentariu: